Wat schijf je op een geboortekaartje? | Blog | Blijkaartje

Geschreven door Inge Smit   |   8 februari 2023   |   Leestijd 3 minuten


Wat schrijf je  op een geboortekaartje?

wat schrijf je op een geboortekaartje informatie blog wat schrijf je op een geboortekaartje blog

Heb je het perfecte geboortekaartje gevonden? Dan begint direct het volgende dilemma! Wat schrijf je op een geboortekaartje? Hoewel de meeste tekst heel persoonlijk is en veel informatie voor de hand lijkt te liggen, zul je je verbazen hoe vaak het voorkomt dat er essentiële informatie op het geboortekaartje ontbreekt. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat je allemaal op een geboortekaartje kunt schrijven, welke blunders je kunt proberen te voorkomen en welke teksten jouw geboortekaartje écht origineel maken.

Wat zet je in een geboortekaartje? Informatie die niet mag ontbreken!

Wat zet je in een geboortekaartje? Laten we beginnen bij de basis: de gegevens van je kleintje! 
• Naam en eventueel extra namen en/of achternaam
• Geboortedatum
• Naam ouder(s) en overige gezinsleden
• Adres en telefoonnummer

Tekst voor geboortekaartje om deze nog persoonlijker te maken

Hieronder vind je tekst voor geboortekaartje die je aankondiging op een leuke, persoonlijke manier nog wat meer vulling geven: 

• Een openingszin om je kleintje te verwelkomen
• Geboortegegevens, zoals tijdstip, gewicht, lengte en plaats van geboorte
• Een gedichtje, quote of songtekst
• Naam van een huisdier
• Peter/Meter of suikeroom/-tante

Waar je ook nog aan kunt denken

• Bezoekverzoekjes
• Cadeautips

naam

Heeft je kindje meerdere namen? Gebruikelijk wordt de eerste of roepnaam op de voorkant van de kaart gezet. Op de binnenkant of achterzijde kun je de extra namen vermelden. Is je kindje vernoemd naar iemand of heeft de naam een speciale betekenis die je graag wilt delen? De plek op het kaartje is afhankelijk van de nadruk die je hierop wilt leggen.

Deze vraag komt vast vrijwel meteen bij je op. Vermeld je de achternaam juist wel of niet? Over het algemeen wordt de achternaam van jullie pasgeboren baby niet vermeld. Uitzonderingen zien we vooral wanneer de achternaam minder vanzelfsprekend is.

Datum

Er zijn meerdere schrijfwijzen om de geboortedatum te vermelden en het is persoonlijk waar je voorkeur naar uit gaat. Alles is mogelijk: van voluit geschreven tot heel beknopt met alleen cijfers. We zien steeds vaker dat wanneer de geboortedatum voluit wordt geschreven, de maand met een hoofdletter start. Dit is officieel niet juist Nederlands, maar iets wat we hebben overgenomen vanuit de Engelse taal. Ben je uitgerekend rond de jaarwisseling? Vergeet dan ook niet om het jaartal bij de definitieve bestelling aan te passen. Hieronder een aantal voorbeelden van schrijfwijzen:
• 1 oktober 2024
• 01.10.2024
• 01.10.24
• 0 1 | 1 0 | 2 4

contactgegevens

Uiteraard mogen jullie contactgegevens niet ontbreken. Hoewel de meeste ontvangers van het geboortekaartje bekend zijn met je adres en een telefoonnummer, zijn dit toch handige toevoegingen. Zo kunnen de ontvangers je gemakkelijker bereiken voor het sturen van een felicitatiekaart en is een afspraak voor een kraambezoek makkelijk gemaakt. Een uitzondering op het vermelden van je contactgegevens is wanneer het verstandig of noodzakelijk is dat deze geheim blijven. Een voorbeeld is wanneer je een beroep uitoefent met cliënten waarvan het niet wenselijk is dat ze je adres en dergelijke weten.

leuke openingszin

Vaak staat er boven de naam een kleine tekst uit naam van de ouder(s) en eventuele andere gezinsleden. Dit zijn een paar voorbeelden van wat je op het geboortekaartje kunt schrijven:
• Zo welkom, onze lieve
• Dolgelukkig zijn wij met de geboorte van
• Trots en blij zijn wij met de geboorte van dochter/zoon
• Hoera, Naam kind heeft een zusje/broertje

geboortegegevens

Deze informatie is vooral leuk voor later. Hoewel de lengte lang niet altijd meer wordt opgemeten direct na de geboorte en logischerwijs dus ook steeds vaker niet meer wordt vermeld op het geboortekaartje, zien we juist een trend in het vermelden van de geboorteplaats. Houd je van een speelsere indeling, dan zou je de verschillende gegevens kunnen combineren met een bijpassend symbool.

Gedichtje, quote of songtekst

Super persoonlijk is een mooie tekst die past bij jullie gezin. Vaak wordt deze met de grootste zorg door de nieuwe ouders uitgekozen. Bekijk onze inspirerende teksten voor op een geboortekaartje. Heeft de baby een oudere broer of zus, dan is het ook leuk om dit oudere kindje te vermelden of uit naam van het oudere kindje een gedichtje te plaatsen. Ook voor de komst van een broertje of zusje zijn er tal van leuke voorbeelden.

huisdier

Is je lieve hond of kat niet weg te denken in jullie gezinnetje? Dan verdient deze ook vast een plekje op het geboortekaartje. Het is gebruikelijk om bij het vernoemen van een dier een klein pootafdrukje naast de naam te zetten.

Peter/Meter oof suikeroom/tante

In Nederland zien we het steeds minder vaak op het geboortekaartje staan, maar voor onze zuiderburen is het vrij standaard om belangrijke personen die een bijzondere verbintenis hebben met je kleintje te vermelden. Naast Peter/Meter of suikeroom/-tante worden ook regelmatig de grootouders benoemd.

bezoekverzoek

Niet iedere kersverse ouder heeft direct na de bevalling zin en energie om kraambezoek te ontvangen. Een bevalling, je baby en korte nachten zijn sowieso al wennen en een enorme aanslag op je energieniveau, maar daarnaast heb je als kraamvrouw vaak ook echt tijd nodig om te herstellen. Helemaal niet raar dus om je wensen qua kraamvisite kenbaar te maken op het geboortekaartje. Dat voorkomt in de meeste gevallen onverwacht, te veel en minder gewenst bezoek. Wil je echt in alle rust de eerste weken genieten van je kleintje? Dan is wellicht een kraamfeest, oftewel babyborrel een heel goed idee. Ook dit kun je prima vermelden op het kaartje of middels een bijgevoegd minikaartje in de stijl van het geboortekaartje ter kennisgeving.

cadeautips

Heb je specifieke wensen voor een kraamcadeau, bijvoorbeeld een voorkeur voor duurzaam of geluidsarm? Zie je liever af van een cadeau, maar kun je een donatie voor een goed doel wel waarderen? Vermeld dit dan op het geboortekaartje.

Voorkom blunders met deze 3 tips:

Wat schrijf je op een geboortekaartje en wat juist niet? Voorkomen is beter dan genezen, luidt het spreekwoord. Dat geldt dan ook zeker voor de drie onderstaande tips. 

Unisex of genderneutrale naam

Hoewel het voor jou als kersverse ouder vanzelfsprekend is welk geslacht je kindje is, hoeft dat voor de ontvanger van het geboortekaartje zeker niet zo te zijn. Wellicht is het dan een goed idee om in de tekst duidelijk te vermelden of jullie een zoon of dochter hebben gekregen. Dat voorkomt pijnlijke foutjes van vrienden en familie die je onbedoeld feliciteren met een zoon of dochter.

Tweede kindje

Vaak gebruiken aanstaande ouders de tekst op het geboortekaartje van het eerste kindje als leidraad voor het geboortekaartje van een volgend kindje. Helemaal prima natuurlijk, maar hierdoor wordt nog weleens vergeten om het oudste kindje te vermelden. Controleer dus altijd nog even of de tekst op het geboortekaartje voor je tweede kindje wel compleet is.

Overdrijven is ook een vak

Nadat mijn zus en ik waren geboren, waren mijn ouders blij verrast met een zoon toen mijn broertje werd geboren. Op het geboortekaartje stond pontificaal: Hoera, eindelijk een zoon! Je kunt je voorstellen dat die ene zin tijdens onze jeugd voor vele opschuddinkjes en pesterijtjes heeft gezorgd. Nu kunnen we er met z’n allen hartelijk om lachen.

Originele tekst geboortekaartje

Originele tekst geboortekaartje nodig? Een leuke tekst is vaak nog lastiger te vinden dan een origineel ontwerp qua geboortekaartje. Aan een ontwerp kun je gemakkelijker iets veranderen om het uniek te maken. Een bestaande tekst is lastiger om aan te passen en er iets origineels van te maken. Daarom geven wij je graag wat originele voorbeelden mee van wat je op het geboortekaartje kunt schrijven:

 • Vanaf nu is alles anders,
  maar precies zoals het hoort.

 • Liefde werd leven...
  ...één om voor altijd lief te hebben

 • Grote avonturen
  Beginnen klein

 • Het is te mooi om waar te zijn
  Maar het is waar, dat is het mooie

 • Het mooiste wat je worden kunt,
  ben jezelf

 • Your first breath
  Took ours away

Toch nog niet helemaal gevonden wat je zocht? Bekijk dan nog meer mooie teksten of geboortegedichtjes voor op je geboortekaartje.


De mooiste geboortekaartjes vind je bij Blijkaartje

Wanneer je kleintje geboren is, wil je dit aankondigen op een manier die bij jullie past. Nog niet helemaal zeker over welke stijl bij jullie past? We hebben onze geboortekaartjes per categorie hieronder alvast voor je op een rijtje gezet. Bekijk de verschillende stijlen en ontdek van welk kaartje jij nou echt blij wordt. Laat je lekker inspireren of ga direct met één van deze geboortekaartjes aan de slag. Hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op. Onze hulp bij het aanpassen van een kaart is namelijk helemaal gratis.

Naar geboortekaartjes overzicht Meer leuke blogs lezen

< /br>