Trouwkaarten | Blog | Man of vrouw eerst op trouwkaart?

Geschreven door Madelon Schotman   |   6 juni 2023   |   Leestijd 4 minuten


Man of vrouw eerst op trouwkaart? Wij geven je het verlossende antwoord!

man of vrouw eerst op trouwkaart

Yes, het is zover! Jullie gaan trouwen en zijn helemaal klaar om de trouwkaarten voor jullie huwelijk te gaan opmaken. Voordat je begint met het samenstellen van je kaart, heb je voor jezelf een aantal punten opgeschreven die je beslist niet mag vergeten te vermelden op je trouwkaart. Welke namen erop moeten komen spreekt natuurlijk voor zich, die hoef je dan ook niet toe te voegen aan je lijstje. Je hebt je favoriete Blijkaartje design al geopend op je scherm en begint enthousiast met het aanpassen van de al ingegeven namen in het voorbeeldontwerp. Ineens vraag je je af welke naam er nou eigenlijk als eerst op de kaart moet komen te staan en wat gebruikelijk is: man of vrouw eerst op trouwkaart? Hieronder lees je voor eens en voor altijd het verlossende antwoord.

Trouwkaart man of vrouw eerst? Ladies first!

Voor iedereen die zich aan de etiquetteregels wil houden, is het antwoord op de vraag of de man of vrouw eerst op de trouwkaart komt: ladies first. De officiële regel luidt namelijk: zolang je nog niet getrouwd bent, neemt de man zijn positie nog niet in als hoofd van het gezin. Dit betekent dus dat de vrouw op de eerste plaats komt volgens het ladies first-principe en je haar naam dus als eerst vermeldt op de trouwkaart. Nadat de bruiloft is gevierd en jullie officieel elkaars man en vrouw zijn, draaien de rollen om en wordt de naam van de man als eerst genoemd op alle toekomstige aankondigingen en uitnodigingen die verzonden gaan worden.

Maar waarom gaan dames dan eigenlijk voor?

Dames gaan voor, luidt het bekende gezegde dat inmiddels al best een tijdje meegaat. Al een aantal eeuwen, om precies te zijn. Wanneer we de alwetende internetgids Wikipedia erop naslaan, zien we dat de regel ‘’vrouwen en kinderen eerst’’ rond 1860 in het leven werd geroepen in verband met noodsituaties bij scheepsrampen. De man, die fysiek als sterker werd gezien, moest helpen om hen eerst in veiligheid te brengen alvorens hij zichzelf in veiligheid bracht. Ook zou het te maken hebben met een stukje respect dat de man voor de vrouw dient te hebben omdat zij nieuw leven kan voortbrengen en dus in leven moet blijven. Zou het begrip ‘’vrouwen eerst’’ dan inderdaad hiervan zijn afgeleid? Waar de oorsprong ook ligt, vandaag de dag wordt de regel meer uit beleefdheid gehanteerd dan uit noodzaak. Er is dan ook zeker geen man over boord wanneer de deur een keer niet voor je wordt opengehouden als vrouw.

Man of vrouw eerst op trouwkaart? De keuze is aan jou!

man of vrouw eerst op trouwkaart

Wanneer we heel traditiegetrouw kijken of de man of vrouw eerst op de trouwkaart komt te staan, is het dus zo dat de vrouw in dit geval een streepje voor heeft. Maar uiteindelijk ben jij degene die de baas is over het toetsenbord en bepaalt welke naam je als eerste intikt. Beslis dus gewoon lekker zelf of je op de trouwkaart man of vrouw eerst wilt vermelden. Want misschien komt die lange naam van je man wel helemaal niet zo mooi uit in je ontwerp op de tweede plek. Of misschien heb je een andere goede reden waarom je de namen graag wilt switchen. Daarnaast leven we in moderne tijden en is het ook weleens leuk om die etiquetteregels een beetje af te stoffen. En zijn tradities er ook niet om gebroken te worden? Jullie speciale dag, jullie regels! 

Loop je nog tegen andere puntjes aan tijdens het bestelproces, vind je het lastig om je definitieve zege uit te spreken over je ontwerp en wens je nog wat advies op maat te ontvangen? Neem dan contact met ons op zodat we al je twijfels weg kunnen nemen en je blij en zorgeloos je uitnodigingen kunt gaan verzenden. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van onze handige verzendservice, zodat je hier helemaal geen omkijken meer naar hebt en je je trouwdag met geen vuiltje aan de lucht stralend tegemoet kunt gaan zien!


Naar trouwkaarten overzicht  Meer leuke blogs lezen

Stap je binnenkort in het huwelijksbootje? Blijkaartje!

De perfecte trouwkaart voor ieder type bruiloft vind je bij Blijkaartje. Door ons ruime aanbod aan huwelijkskaarten vind je zeker de kaart die bij jullie bijzondere dag past. Blader eens door de verschillende categorieën hieronder en laat je blij verrassen!

 man of vrouw eerst op trouwkaart nieuwste
man of vrouw eerst op trouwkaart pocketfold
man of vrouw eerst op trouwkaart basic trouwkaarten
trouwkaart man of vrouw eerst met insteek
man of vrouw eerst op trouwkaart met foliedruk
man of vrouw eerst op trouwkaart met bloemen
man of vrouw eerst op trouwkaart ticket
 man of vrouw eerst op trouwkaart zelf ontwerpen online
trouwkaart man of vrouw eerst hippe trouwkaarten
 man of vrouw eerst op trouwkaart met foto
man of vrouw eerst op trouwkaart laatste trend ontwerpen online
 man of vrouw eerst op trouwkaart goedkope trouwkaarten