Waar staat RSVP voor op je trouwkaart? | Blogs | Blijkaartje

Geschreven door Esther    |   25 juni 2024   |   Leestijd 5 minuten


Waar staat RSVP voor?

informatie en uitleg over de term RSVP

 

Ken je dat? Je komt een afkorting tegen op een uitnodiging maar eigenlijk weet je niet precies wat deze afkorting betekent of waar de afkorting vandaan komt. Dan is het tijd om zelf op onderzoek uit te gaan en bijvoorbeeld het internet te raadplegen. Vaak is dit voor de jonge generatie het geval met het woord RSVP op een trouwkaart of uitnodiging, want waar staat RSVP voor? Hier kom je meer over te weten in deze blog!

Waar staat RSVP voor op een trouwkaart of uitnodiging?

Vaak zie je op een trouwuitnodiging het woord RSVP staan, maar waar staat RSVP voor? Betekenis RSVP: RSVP of r.s.v.p. is een verzoek onderaan een uitnodiging om te reageren en aan te geven of je wel of niet ingaat op de uitnodiging. Degene die de uitnodiging heeft verstuurd wil eigenlijk graag weten of je wel of niet komt.

Betekenis RSVP

RSVP betekent in het Frans ‘Répondez s’il vous plait’ en in het Nederlands vertaald is de betekenis RSVP: ‘Antwoord alsjeblieft’. Degene die de uitnodiging heeft verstuurd kan hierdoor rekening houden met het aantal gasten dat hij of zij kan verwachten. Dit aantal kan hij of zij weer doorgeven aan de ceremoniemeesters, de catering, de locatie, enzovoort. Vaak staat er ook een uiterlijke datum achter het woord RSVP vermeld. Het is een ongeschreven regel dat je uit beleefdheid op de uitnodiging met het woord RSVP reageert. Dit kan op allerlei manieren gevraagd worden in de uitnodiging. Soms wil het bruidspaar graag weten of je wel of niet komt en ook met hoeveel personen je komt. Soms willen ze alleen maar weten dat je niet komt of dat je juist reageert wanneer je wel komt. Dit ligt aan de uitnodiging die je ontvangt. Lees de uitnodiging daarom secuur door om de juiste gegevens door te geven aan het bruidspaar of aan de ceremoniemeester(s).

Waar zet je het woord RSVP op?

RSVP zet je vaak op je trouwkaart uitnodiging. Het woord RSVP zet je nog niet op je save the date kaart, want dat is nog geen officiële uitnodiging. Maar het woord RSVP is niet alleen voor bruiloft uitnodigingen bedoelt. Je kunt RSVP op allerlei uitnodigingen zetten dus ook voor andere feestjes. Het woord RSVP is wel erg formeel dus deze term is niet helemaal geschikt voor een wat eenvoudiger feestje.

Het gebruik van het woord RSVP is best traditioneel. Jonge generaties zullen daarom de term wellicht minder goed kennen dan de oudere generaties. Vandaar dat de jonge generatie zich vaker af zal vragen ‘Waar staat RSVP voor?’. Voor de zekerheid kun je altijd nog een zinnetje toevoegen onder het woord RSVP op jullie trouwkaart of uitnodiging zoals ´Laat ons weten of je erbij bent vóór 1 september.´ Zo weet je in ieder geval dat de boodschap goed overkomt ondanks dat misschien niet iedereen weet waar RSVP voor staat en ze zich afvragen ‘Waar staat RSVP voor’.

RSVP bruiloft: een RSVP kaart toevoegen

Een RSVP kaart voeg je toe aan je envelop met je fantastische trouwkaart. Op een RSVP bruiloft kaart kun je meer informatie kwijt dan op je trouwuitnodiging. Vermeld op je RSVP bruiloft kaart wat de uiterste datum is waarop de gasten kunnen reageren, maar zeker ook op wat voor manier ze kunnen reageren. Zo weten ze: waar staat RSVP voor. Moeten ze reageren via de mobiel (bellen, appen) of per e-mail? En bij wie moeten ze zijn? Bij het bruidspaar of de ceremoniemeester(s)? Of wat dacht je van het toevoegen van een antwoordkaartje aan de trouwkaart, zodat de gasten dit per post naar je kunnen toesturen. Ook kun je op de RSVP kaart vragen of de gasten willen aangeven met hoeveel personen ze komen en of er nog dieetwensen of allergieën zijn waar de catering rekening mee moet houden. Zo zie je maar weer er is zoveel keuze hoe jij met het woord RSVP bruiloft kunt omgaan op je uitnodiging.

Extra tip: afzeggingen voorkomen? Verstuur dan voorafgaand aan de trouwuitnodigingen een save the date kaartje om jullie nieuwtje al tijdig aan te kondigen. Meer over het maken van deze kaartjes lees je in onze blog save the date kaarten maken

Digitale optie RSVP

Digitaal is natuurlijk hartstikke handig! Vaak zie je dat er een apart mailadres aangemaakt wordt voor het organiseren van een bruiloft. Bijvoorbeeld: bruiloftvantimencharlotte@......com. Dit mailadres kun je gelijk doorgeven bij je RSVP vermelding op de trouwkaart of op het aparte RSVP kaartje. Zo kan iedereen zijn of haar aanwezigheid mailen naar dit mailadres en heb je alle bruiloft gerelateerde zaken online op één plek. Zo voorkom je dat je bepaalde mailtjes mist, want dat zou zonde zijn!

Mocht je echt uit willen pakken dan kun je bijvoorbeeld een speciale bruiloft website of app (laten) maken. Zo kunnen gasten via de website of app aangeven of ze wel of niet kunnen komen. Verder kun je allerlei toffe informatie over jullie bruiloft ook kwijt op een speciale website of app. Helemaal té gek natuurlijk om alvast in de bruiloftssferen te komen!

Snelle reactie RSVP: moedig je gasten aan!

Wil je graag dat mensen op tijd reageren op je RSVP? Zorg dus vooral voor wat luchtigheid in de bijbehorende tekst onder het kopje RSVP. Zo voelt niemand zich bezwaard om te reageren en vooral ook niet wanneer ze niet kunnen komen. Dat voelt natuurlijk als een drempel voor mensen om aan jullie door te geven dat ze niet kunnen komen. Natuurlijk geef je wel even aan dat ze dan dé bruiloft van het jaar missen in hun leven! Werk je met een los kaartje? Maak het RSVP kaartje dan zo grappig mogelijk, zodat mensen de behoefte voelen om snel te reageren en dat ze weten: waar staat RSVP voor. Tegelijkertijd breng je je gasten alvast in de bruiloftssferen met je RSVP kaartje.

Een aantal toffe ideeën om je gasten extra uit te dagen om te reageren zijn:
- Vraag op het RSVP kaartje wat het favoriete dansnummer van de genodigde is en geef aan dat je dit nummer toevoegt aan jullie bruiloft playlist. Let’s dance!
- Vraag aan je gasten wat jullie écht niet mogen vergeten op jullie bruiloft!
- Diner: vraag op het RSVP kaartje aan je gasten naar leuke opties wat betreft het diner op jullie bruiloft. Wie weet kom je een origineel idee tegen waar je nog niet aan hebt gedacht.
- Late night snack: vraag aan je gasten in welke late night snack ze op het einde van de avond zin hebben.

Deze antwoorden kun je weer meenemen in je bruiloft ideeën!

Na het lezen van deze blog heb je vast allerlei inspiratie opgedaan voor je eigen fantastische bruiloftsdag en weet je: waar staat RSVP voor. Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van je prachtige trouwkaart? Of bij het maken van een RSVP bruiloft kaartje? Laat het ons dan via de mail, chat of telefoon weten en dan helpen we je enthousiast verder om tot een gaaf ontwerp te komen.

Naar trouwkaarten overzicht  Meer leuke blogs lezen